top of page
Search
  • Writer's pictureSimon Purger

Olimpijske sanje



Zakaj nas mnoge potegne športna evforija? Zakaj uživamo v uspehih športnikov in zakaj se tresemo ob nastopih slovenskih športnih junakov?

Različni smo si in tudi glede športa in naših slovenskih športnikov imamo vsak svoj pogled. Vendarle pa je dejstvo, da je šport v Sloveniji zelo cenjen, da imamo o naših športnikih večinoma zelo dobro mnenje in da nas športni uspehi kot narod zelo povezujejo.

Sam pri športnikih zelo cenim njihovo vztrajnost, odločnost, pogum in vsakodnevno predanost. To so lastnosti, brez katerih si ne moremo predstavljati športnih, pa tudi drugih uspehov.

V zgodbah slovenskih udeležencev Zimskih olimpijskih iger smo prepoznali nekaj izjemnih lastnosti, dogodkov in odzivov, ki nas morejo navdušiti in motivirati. Veselili smo se ob dveh zlatih skakalnih medaljah – naše skakalke Urše Bogataj, ki se je še pred dvema letoma hudo poškodovala pri doskoku v Planici, a je kljub temu vztrajala in z železno voljo prišla ravno pravi čas v vrhunsko formo, ter drugih skakalnih junakov – Nike, Timija in Petra. Močno nas je ganila zgodba mamice Glorije Kotnik, ki se je le leto dni po rojstvu sina na smučarski deski zavihtela na oder za zmagovalce. Vstopnico za olimpijado je dobila tik pred zdajci, njen najboljši športni rezultat – tako kot Urša Bogataj – je dosegla ravno na olimpijadi v Pekingu, ko je osvojila bronasto medaljo. Čustva sreče in veselja so Glorijo po zadnji zmagovalni vožnji v polfinalu povsem premagala in jo tako še bolj približala vedno emocionalnim navijačem.

Šport gledalcem in navijačem ponuja veliko.

1. Boj za odličja nas navdihuje, saj je časten boj za zmago odlika vsakega pogumnega človeka. Vsi si želimo zmagati, najslajša zmaga je tista, ki je dosežena na pošten način in z veliko vloženega truda. Ne le v športu, tudi na drugih področjih življenja se trudimo, zmagujemo in izgubljamo, pa spet vztrajamo in upamo na uspeh. Dobro je, da imamo pred seboj spodbude, ki nas ženejo dalje, da damo vse od sebe in da s tem pripomoremo k boljši družbi.

2. Čustvena vznesenost ob športnih zmagah in tudi porazih je velika. Tistim najbolj zagretim navijačem ponavadi srce močno razbija, ko navijajo za svoje izbrance. Napetih navijaških trenutkov in olajšanja ob doseženem uspehu ne moreš pozabiti. Dotakne se te, v prsih čutiš žar napetega boja, stiskaš pesti, moliš, grizeš si nohte, vriskaš in kričiš. Ljudje smo razumna, a tudi čustvena bitja. Čustva so tista, ki nas povezujejo ali pa ločujejo. Prav je, da se tega zavedamo in se svojih iskrenih čustev ne sramujemo.

3. V zgodbah športnikov – neuspešnih in uspešnih, zrcalimo tudi svoje zgodbe. Ob vzponu Urše Bogataj po poškodbi se spominjam svojih težav s hrbtenico pred 21 leti. Zdravniki niso vedeli, ali se bom lahko še intenzivno ukvarjal s športom, kar sem od vedno rad počel. Hvaležno se spominjam svojega okrevanja in vseh stvari, ki jih lahko počnem. Ob pogledu na medsebojno povezanost naših skakalk mi zaigra srce. Tudi jaz želim biti obdan z ljudmi, ki se veselijo mojih uspehov, ki me podpirajo in mi stojijo ob strani.


Hvala, slovenski olimpijci, za vaš zgled in za povezanost med nami, ki raste iz vašega truda. Korajžno in z zaupanjem v nove zmage, športne in druge!

34 views0 comments

Recent Posts

See All
Post: Blog2_Post
bottom of page